Kategórie Kategórie

Recept na vynikajúce prekladané zemiakové pagáče, na ktorých si pochutí celá rodina

Dopriať si ich môžete napríklad k oslave Nového roka.

Ich príprava síce nie je najrýchlejšia, no určite neoľutujete.


K oslavám začiatku nového roka patrí nepochybne aj chutné jedlo. Na takomto sviatočnom stole nesmú v mnohých slovenských rodinách chýbať ani chutné pagáče. Ak ich milujete na všetky spôsoby, tieto prekladané zemiakové by ste mali určite vyskúšať. Ich príprava síce je náročnejšia (zaberie vám približne 3 hodiny), no keď ich ochutnáte, uvidíte, že sa to naozaj oplatilo.

 

Čo budeme potrebovať?

 

Na cesto:

 

  • 500 gramov hladkej múky
  • 3 dl mlieka
  • 21 gramov droždia
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 80 ml oleja

 

Na plnku:

 

  • 3 ks stredne veľkých zemiakov
  • 125 gramov masla
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL čiernych sezamových semiačok
  • 1 ČL svetlých sezamových semiačok
  • 1 ČL ľanových semiačok
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • štipka čierneho korenia

 

Ako postupovať?

 

Zemiaky si uvarte v šupke a nechajte ich vychladnúť. Medzitým si pripravte kvások — nechajte ho vykusnúť v troche vlažného mlieka s cukrom a droždím. Múku si preosejte a pridajte do nej  vajce, soľ a vykysnutý kvások. Do hmoty postupne prilievajte zvyšok vlažného mlieka a vypracujte pagáčové cesto. Následne ho nechajte zakryté kysnúť 1 hodinu.

 

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a nastrúhajte naň vychladnuté zemiaky a maslo. Všetko posypte soľou, koreninami a následne všetkými semiačkami. Cesto následne poskladajte takto: zvrchu do polovice, zospodu do polovice, zľava i sprava. Potom ho opäť prikryte a nechajte odležať 20 minút. Rovnaké prekladanie zopakujte ešte dvakrát. 

 

Na záver cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a vykrojte jednotlivé pagáčiky (je len na vás, akú veľkosť si zvolíte). Pečte ich vo vyhriatej rúre cca 10 minút na teplote 200 stupňov. 

fajnotky.sk

Nenašli sa žiadne príspevky

Nový príspevok

Komentáre